Havuz Bakım Çalışmaları

Genel olarak düzenli bir şekilde havuz bakımı yapılmalı ve yüzme alanı daima hijyenik olmalıdır.

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?

Yüzme havuzu bütün yaz boyunca çok popüler bir alan olmaktadır. Bu nedenle de düzenli bakıma ihtiyaç duymaktadır. Genel olarak havuzu yüzme sezonunda çok hijyenik bir durumda tutmak için pek çok farklı adım izlenmelidir. Aynı zamanda havuza çok fazla kişinin girmesi, her türlü bakteri, virüs ve daha birçok zararlı organizmaların oluşmasına neden olmaktadır.

Genel olarak düzenli bir şekilde havuz bakımı yapılmalı ve yüzme alanı daima hijyenik olmalıdır. Bu kapsamda karşımıza pek çok farklı seçenek ve farklı kimyasal çıkmaktadır. Genel olarak havuz bakımı nasıl yapılır bunu detaylı bilmek ve uygulamak son derece önemlidir.

hakkimizda

Havuzun Temiz Olmasının Önemi

Evinizin bahçesinde bir yüzme havuzunun olması, sıcak yaz günlerinde serinlemenize yardımcı olmaktadır. Eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayan bu havuzun temiz tutulması da son derece önemli olmaktadır. Genelde havuzlar ne kadar temiz olursa ve düzenli bakım ve temizlik havuzu yüzülebilir ve sağlıklı özellikte tutar.

Havuzu yaprak, döküntü ve yosunlardan arındırmak ve aynı zamanda giderlerin temiz kalmasına ve düzgün çalışmasına da destek olmaktadır. Havuz temizliğinde bazı havuz bakımı püf noktaları bulunmakta ancak temizlik bunlarla sınırlı kalmamaktadır.

Sudaki yaprakları ve diğer tüm kalıntıları temizlemek için bir yaprak temizleyici kullanmak.

Sertleşmiş olan havuz kalıntıları gevşetmek için havuz duvarlarını, basamaklarını ve merdivenleri fırçalamak.

Havuz zemininde, duvarlarında ve basamaklarında bulunan kalıntıları temizlemek için doğru fırça ve ekipman kullanmak.

Filtrenin kontrol edilip, temizlenmesi.

Bakteri ve yosun oluşumunu engellemek ve kimyasalların homojen karışımına yardımcı olmak için suyun sirkülasyonunu sağlamak.

Havuzun kimyasal dengesini ve de pH seviyelerini kontrol etmek.

Serbest klor seviyesini ideal oranda tutmak bakteri ve yosunları yok etmek için havuza ayda 1 sefer sıvı klor ile şoklama işlemi yapmak.

Alg yosun büyümesini yavaşlatmak için alg yosun öldürücü eklemek.

Tüm bunlara ek olarak, su sirkülasyonu için pompayı her gün yaklaşık 8 ila 12 saat çalıştırın. Suyun sirküle edilmesi sonucunda yosun ve bakteri oluşumunun engellenmesine yardımcı olursunuz. Aynı zamanda suyun havuz filtresinden yeterli miktarda geçirilmesine, kirleticilerin ve diğer parçacıkların da filtrede tutulmasına yardımcı olmaktadır.

Bunun yanında iyi bir sirkülasyon, kimyasalları sistem boyunca karıştırmakta ve dağıtmaktadır. Tüm bu işlemler için hizmet bölgesi olarak ihtiyacınıza göre alanya havuz firmaları arasında olan firmamız gerekli olan tüm kimyasal ürünleri temin edilmektedir.

Havuzun Temizlik Dengesi Nasıl Korunur?

Yaz mevsiminde hijyenik bir yüzme havuzu, temiz su ve dengeli su kimyası, havuz bakımının anahtarı olmaktadır. Havuzu havuz bakım seti ile temizlemek ve havuz temizleyici eklemek işlemlerinde haftalık bir rutin oluşturulmalıdır. Şok klor uygulaması da pek çok havuz problemini çözmekte ve önlemektedir.

Havuz suyundaki pH’ı serbest kloru ve toplam kloru rutin olarak her gün test edilmesi gerekir. Bazı olumsuz durumlarla karşılaşırsanız da ek bir şok klor uygulayabilirsiniz. Bu durumlar; çok şiddetli yağmurlar ya da fırtınalar, her zamankinden daha fazla yüzücü, kötü kokulu su, aşırı sıcaklıklar, alg büyümesi, bulanıklık ve sümüksü su gibi durumlar olmaktadır.

Havuz Temizliğinde Kimyasal Kullanımında Güvenli Alan Oluşturmak

Havuz kimyasallarında direk göz ile suyun berraklığına bakarak ideal oranlardadır diyemeyiz. Havuz kimyasal parametrelerin doğru ve ideal değerlerdir diyebilmemiz için mutlaka kontrol edilmelidir. Bu testlerin ardından doğru kimyasal ve miktarlarda ürünler seçerek uygulama yapılmalıdır. Yanlış uygulama cilt ya da göz hasarına sebep olabilir ve yutulması durumunda daha tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir.

Hem kendinizi hem de havuzunuzu güvende tutmak için, havuz kimyasallarında güvenlik önlemlerini mutlaka uygulayın. Peki dikkatli ve güvenli havuz bakimi nasıl olur?

Tüm havuz ürünlerini çocuklardan ve hayvanlardan uzak tutmalısınız.

Temizleme süreçlerinde lastik eldiven ve gözlük takmalısınız.

Kimyasalları kullandıktan hemen sonra mutlaka giysilerinizi ve ellerinizi yıkamalısınız.

Ürün etiketinde yer alan dozaj talimatlarına ve güvenlik önlemlerine mutlaka uyulmalıdır.

Kimyasalları üreticinin talimatlarına göre saklamalısınız.

Dökülen malzeme asla orijinal kabına geri koyulmamalı ya da ev çöpüne atılmamalıdır.

Spa, havuz ya da ev kimyasallarını asla birbirine karıştırılmamalıdır.

Suya kimyasal ekleyin fakat kimyasallara su eklemeyin.

Havuzunuzu kapattıktan sonra kullanılmayan kimyasalları mutlaka atın.

Havuzu tekrar açtığınız zaman yeni kimyasallar satın alıp, kullanın.

Tüm bu önlemler neticesinde havuz bakımı nasıl yapılır nelere dikkat edilir? detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.

Havuz Temizliğinde Test İşlemleri

Havuz temizliğinde su dengesini bir test kiti ile kontrol etmek de son derece önemli ve faydalı olmaktadır. Test şeridini suya batırdıktan sonra olması gereken tabloyla karşılaştırın. pH okuması havuz suyunuzun ne kadar asidik olduğunu söyler.

Suyun bulanık olmaması ve hatta göz tahrişini de engellemek için bu değerin kontrol altında tutulması gerekir.

Havuz ph değerinde 7,2 ile 7,6 arası ideal değerlerdir. pH’ı ayarlamak için de talimatlara göre bir pH artırıcı ya da düşürücü kullanılmalıdır. Suyun ph değeri ilk kontrol edilmesi gereken parametredir. Sonra havuz için diğer parametrelere bakılmalıdır.

Temel olarak serbest klor, toplam klor, ph değeri ,stabilizatör seviyesi (siyanürik asit cya) ve alkalinite değerlerine bakılmalıdır. Bu değerleri test edebileceğiniz cihazlarımıza ve fiyatlarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Genelde havuz suyu temizleme işlemlerinde bu testler çok etkili ve koruyucu olmaktadır. Ölçülen değerlere göre kimyasal maddeler kullanılarak daha verimli ve güvenli bir havuza sahip olursunuz.

Havuz Temizleme Teknikleri

Havuz suyu temizlemesinde havuz şoklaması, havuzun klor seviyesini yükseltir ve havuzu bağlı klor moleküllerinden uzak tutmak için gerekli bir adım olmaktadır. Bu işlem bulanık suyu iyileştirir, bakterileri ve yosunları öldürür.

Bu uygulama da güneş çok hızlı bir şekilde yakacağı için alacakaranlıkta ya da gece şok kullanılması daha uygun bir adım olacaktır. Genel olarak havuz temizliği nasıl yapılır? sorusunun cevabı pek çok farklı seçeneklerle karşımıza çıkmaktadır.

Havuz temizliği kimyasal ve mekanik olarak ikiye ayırabiliriz.

Kimyasal olarak temel değerleri ideal oranlarda tutacak şekilde havuz kimyasalları kullanılmalıdır. Mekanik temizlikte ise havuz dip temizliği süpürge işlemleri yapılmalıdır. Ardından ters yıkama durulama işlemleri yapılarak polyester kum filtresi içerisindeki biriken kirler dışarı atılır. Polyester havuz filtreleri içerisinde bulunan kuvars kumları filtre özelliği kontrol edilerek ortalama 3-5 sene içerisinde değiştirilmelidir.

Yaz aylarında yoğun kullanımlarda günlük olarak taze su ilavesi yapılmasında fayda vardır.

Havuz Suyu Sorunlarını Giderme

Havuz suyu sorunları pek çok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan biri de yosun istilasına uğramış olan havuz suyunu temizlemektir. Bu anlamda bulanık su kötü sirkülasyon, zayıf filtrasyon ve uygun olmayan su dengesi, havuz suyunun bulanık olmasına sebep olabilir. Bu konuda suyu sık sık test etmek çok önemlidir.

Firmamız alanya havuz kimyasalları firmaları arasında kadrosunda elektronik test cihazları kullanarak müşterilerine rapor veren nadir firmalardandır. Havuz suyu sorunlarını gidermede kimyasal analizlerin doğru şekilde yapılması oldukça etkilidir.

Başka bir sorunda alg büyümesi olmaktadır. Bu konuda yüzeyde büyüyen algler genelde dezenfektan veya alg öldürücü eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Şok klor uygulaması ve havuz kum filtresi kontrolü oldukça yaygın kullanılan yöntemlerdendir.

Aynı zamanda bu duruma sıklıkla pH dengesizliği de eşlik etmektedir. Önce suyunuzun pH’ı dengelenmeli ve ardından bir yosun tedavisi uygulanmalıdır.

Yeni bir alg büyümesini önlemek için de havuzunuzun yüzeylerini detaylı bir şekilde temizleyin. Geri dönüşün tam önlenmesi için haftalık olarak yosun ilacı kullanılmalıdır.

Havuz Süpürme ve Vakumlama İşlemleri

Havuz suyunuz dengelendikten sonra, temizlik sırası gelmektedir. Havuz otomatik temizleme robotları, havuz bakımı için çok güçlü bir araçtır. Yosun oluşumunu engellemek ve bununla mücadele etmek için yardımcı olurlar ve suyu da dengede tutarlar. Suyun üzerinde yer alan yüzen yaprakları ve diğer tüm kalıntıları çıkarmak için bir havuz kepçesi ile kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda bir havuz fırçası kullanarak, yosunları ve yapışmış kalıntıları çıkarmak için havuzun duvarlarını, zeminini ve basamaklarını fırçalamak gerekir. Aynı zamanda vakum işlemlerin de de bazı yöntemler kullanılmaktadır. Öncelikle temel kullanılan yöntem teleskopik havuz süpürge sapına bağlı süpürge ile manuel temizlik işlemidir.

Bu temel manuel süpürge işleminde süpürgeye bağlı havuz hortumlarının havasının doğru bir şekilde alınması işlem için oldukça önemlidir.

Havuz Bakımında Önemli Unsurlar

Havuzunuzu soğuk havalarda kapatmanızın zamanı geldiğinde, havuzu kışa hazırlamak, ömrünü uzatmak için dikkat edilmesin gerekli bazı adımlar olmaktadır. İster yer altı havuzunuz olsun ister yer üstü havuzunuz olsun, kullanmadığınız zamanlarda havuzunuzdan kir ve birikintileri uzak tutmak için iyi bir havuz örtüsüne ihtiyacınız olacaktır.

Havuz örtüleri aynı zamanda suyun ve kimyasalların buharlaşmasını engellemekte, su sıcaklığının korunmasına da yardımcı olmaktadır. Sağlam bir havuz örtüsü almak da son derece önemlidir. Dokunulduğunda pürüzsüz ve birikintileri ve tortuları dışarıda tutan özellikte olması son derece önemlidir.

Bu şekilde yosun oluşumu olmaz ve havuz da daha temiz kalır. Mevcut havuzunuz Antalya Alanya bölgesinde ise ve havuz bakimi nasil olur gibi bir bilgi ve hizmet arayışında iseniz alanya havuz bakım firmaları arasında bulunan firmamızdan hem havuz kimyasalları hem de bakım ve temizlik ile ilgili her türlü bilgiyi temin edebilirsiniz.

Havuz Kimyasalları ve Önemi

Havuz kimyasallarını kullanırken ilk yapılması gerek mevcut kimyasal değerleri bir test kiti ile ölçmek olmalıdır. Bu konuda antalya havuz firmaları arasında bulunan firmamız gerekli test ve analizleri yaptıktan sonra uygulamaya geçmektedir.

Örneğin Ph değeri 7,0 altında asitik olduğundan havuz derzlerinde aşınmalar ve havuz küpeşte ve travertenlerinde de erimeler meydana gelmektedir. Bunun haricinde uygun olmayan kimyasal değerleri gözlerde yanma ve ciltte kızarıklıklar oluşturmaktadır.

Tüm bu nedenlere bağlı olarak, antalya havuz kimyasalları firmaları arasında bulunan firmamızı tercih etmeniz çok büyük önem taşımaktadır. Havuz temizleme işlemlerinde ve havuz kimyasalları temin etmek ve uygulama işlemlerinde profesyonel ekibimizden destek alabilirsiniz.

Havuz Temizleme Firmaları

Yoğun olarak yüzme havuzlarının bulunduğu Akdeniz bölgemizde yaz döneminde çok sık kullanılan havuzların ihtiyaç duyduğu bakımlarının yapılması için antalya yüzme havuzu firmaları devreye girmektedir. İnsan sağlığının korunması için elzem olarak görülen bakım uygulamalarının profesyonel firmalar tarafından yapılması ya da bu firmalarda yer alan uygulama yapacak olan kişilerin eğitimli personeller olarak bu işi gerçekleştirilmesi gerekir.

Bilgisi olmayan, tecrübesi olmayan ya da havuz bakımının önemini kavramamış olan kişiler tarafından yapılan havuz bakımlardan ötürü kullanıcıların zarar görmesi kaçınılmazdır.

Bu açıdan bakıldığı zaman havuz yapan firmalar antalya genelinde oldukça fazladır. Ancak doğru firmayı seçmek için firmaların referansları ve müşteri yorumları kontrol edilmelidir.