Havuz ısıtma sistemleri sayesinde havuzlarda daha keyifli bir şekilde yüzmek ise mümkündür.
Havuz Isıtma
Havuz Isıtma Sistemleri Çeşitleri ve Maliyetleri
Yüzmek pek çoğumuzun sevdiği aktivitelerden birisidir. Bu nedenle havuzlar pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Evlerinde veya bahçelerinde havuz bulunan kişiler havuz suyu için ısıtma sistemlerini araştırmaktadır. Havuz ısıtma sistemleri sayesinde havuzlarda daha keyifli bir şekilde yüzmek ise mümkündür.
Havuz Isıtma Sistemleri
Havuzlar hem yazın hem de kışın keyifli bir şekilde kullanılmaktadır. İşletmelerin veya evlerin en güzel noktası olan havuzlardan bazıları ise kapalı havuzlar olmaktadır. Yazın bitmesi ve kışın gelmesi ile beraber havuzlar da soğumaya başlamaktadır. Bu noktada havuz ısıtma işlemleri havuz sahipleri tarafından araştırılmaktadır.
Havuzlardaki bu soğukluğu gidermek için uygulanan teknolojik yöntemler bulunur.Her havuz tipine göre tasarlanmış olan ısı pompaları havuzları hem ısıtmakta hem de soğutmaktadır. Havuz ısıtma sistemleri ile kişiler verimli ve kazançlı çıkmaktadır. Ayrıca bu sistemdeki ürünler ayarlanabilir özelliklere sahip oldukları için yüzücülerin havuzda kalma sürelerini de uzun tutabilmektedir.
Enerji tasarrufu sağlayan bu sistem büyük havuzlar için maliyetli bir seçim olmaktadır. Bu sistemlerin kurulmasından sonra usun süre havuzun sıcaklığı korunarak havuz ısıtıcı sayesinde tekrar tekrar çalışma zahmeti de göstermemektedir.
Havuz Isıtma Sistemleri Nasıl Çalışır?
Kapalı ve açık havuzlarda ısıtma sistemlerinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Kombi sisteminde havuz makine dairesine çekilerek su devir daim hattı ve bu hattan gelen suyun arasına konulacak plaklı eşanjör ile havuzlar ısıtılmaktadır. Bu sistem aynı zamanda doğalgaz ile ısıtma olarak da adlandırılmaktadır. Güneş kollektöründe ise aynı kombi sistemindeki gibi çalışmaktadır.
Burada havuzun ısıtılması güneş kollektöründen gelen sıcak suyun plaklı eşanjör veya boru tipi eşanjör ya da direkt olarak sisteme verilerek ısıtılması sağlanmaktadır. Buradaki en önemli avantaj güneş enerjisinden ücretsiz bir şekilde yararlanılmasıdır. Bunlar dışında kömür veya yakıt ile de havuzlar ısıtılabilmektedir. Kömür ile ısıtılan sıcak su kazandaki suyu eşanjör takılarak havuz ısıtmasında kullanılabilir.
Diğer bir yöntem ise havuz ısıtıcısı rezistans olmaktadır. Havuz makine dairesine monte edilen rezistansında işletme maliyetleri diğer yönteme göre daha yüksek olmaktadır. Ortalama 9 kw ile 30 kw 7 saat elektrik ürettiği için elektrik tüketim sarfiyatı oldukça yüksek olmaktadır.
Havuzlarda Isı Pompası Kullanımı
Ülkemizde havuzlar genellikle fosil kaynaklar ile ısıtma sağlayan geleneksel yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar ek maliyetler yarattığı için ısı pompaları tercih edilmektedir. Isı pompaları gereksiz masrafların ortadan kaldırılmasını sağlarken aynı zamanda havuzların kısa sürede ısınmasına olanak sağlamaktadır. Her mevsim havuzlarını kullanmak isteyen kişiler ısı pompaları ile havuz ısıtma sistemlerini tercih etmektedir.
Havuz Isı Pompası İle Isıtma Tekniği
Isı pompaları ortamda bolca bulunan hava, su ve toprak gibi kaynaklardan beslenerek ısıtma, soğutma ve havalandırma sağlayan çevre dostu bir teknoloji olmaktadır. Çalışma prensibi olarak ısı eşanjörleri ile ortamda çok düşük seviyede bulunan enerji kaynaklarını dönüştürerek uygulanan alanda iklimlendirme sağlamaktadır.
Havuzlar ise mikroorganizmaların kolayca üretildiği sulu ortamlar olduğu için havuz içerisinde hava ve su sirkülasyonunun sürekli sağlanması gerekmektedir. Havuz suyu ısıtma sistemi içerisinde geleneksel yöntemlerin yanı sıra havuz ısıtma pompası tasarruflu bir çözüm yolu olmuştur.
Uzun yıllar boyunca elektrikli rezistanslar veya petrol ve kömür gibi karbon salınımı yüksek olan katı yakıt ile havuzların ısıtılması sağlanmaktaydı. Fakat günümüzde artık bu yöntemler terk edilmiş ve ısı pompası ile havuzların suyunu ve havuzun etrafını etkili ve dengeli bir şekilde ısıtılmaya başlanmıştır.
Isı Pompası İle Havuzların Isıtılıp Soğutulması Nasıl Yapılır?
Havuzların ısı pompaları ile ısıtılması ve soğutulmaları mümkündür. Havuz suyunu eşanjör desteği ile ısıtmak için kullanılan doğalgaz, LPG kazanı, mazotlu kazan, elektrikli kombi ile ısıtılması maliyetlerin yükselmesine neden olmaktadır. Fakat havuzları ısı pompaları ile ısıtmak ekonomik bir ısıtma kaynağı olmaktadır. Ayrıca bu pompaların havuz içerisinde soğutma yapmaları da bir konfor sağlamaktadır.
Isı pompaları ile havuzlar iki farklı şekilde ısıtılıp soğutulmaktadır. Bunlardan birincisi en direk aracı olmadan havuz ısı pompaları ile ikincisi ise araya ısı transfer aracı olan plakalı eşanjör ile sıcak su sağlayan ısı pompalarıyla gerçekleşmektedir.
Havuz ısı pompaları ile sıcak su ısı pompasını mukayese edersek eğer ısı pompalarında malzeme yatırım ve uygulama işçilik maliyeti daha uygun olduğu söylenebilir. Fakat sıcak su ısı pompası ile yapılır ise maliyetler biraz daha yüksek olabilmektedir. Fakat burada da havuzu ısıtmanın dışında soğutma ihtiyacı da var ise farklı alanlar ısıtılıp soğutulabilmektedir.
Havuzlarda Isı Pompası Kullanımının Avantajları
Havuzlarda kullanılan ısı pompalarının ısıtma özelliği ile havuzlar etkili ve dengeli bir şekilde ısınmaktadır. Havuzlarda ısıtma amaçlı son dönemde en çok tercih edilen havuz ısı pompasıdır. Büyük avantajlarından birisi de işletme maliyetinin düşük olmasıdır.
Isı pompaları ilk kurulum ve işletme maliyetlerini bir arada değerlendirildiğinde kısa sürede kendini amorti eden bir çözüm olmaktadır. Buna göre ısı pompalarının avantajları şunlardır:
- Yüksek enerji tasarrufu sağlamaktadır. Diğer ısıtma sistemlerine göre daha ekonomik olmaktadır.
- Kurulumu ve kullanımı basittir.
- Yüksek güvenirlilik ve konfor imkanı sunar.
- Doğa dostu ve çevresidir.
- Aktif devam eden tesisatlara uygulanabilir.
- İçerisinde bulunan titanyum eşanjör ile havuz suyunda kullanım rahatlığı sağlamaktadır.
Kombi İle Havuz Isıtma Sistemleri
Son yıllarda popüler olan ve birçok havuzda tercih edilen ısıtma sistemleri kullanıcıların memnun kaldığı sistemlerdir. Havuzların kullanım süresini ve kullanımını kolaylaştıran havuz ısıtmasında farklı teknikler de bulunmaktadır. Bu teknikler genellikle havuzların büyüklüğüne, bulunduğu lokasyona göre değişmektedir. Isıtma teknikleri içerisinde profesyonel destek almak gerekmektedir.
Havuz ısıtmalarında kullanılan sistemlerden birisi de kombi ile havuz ısıtma olmaktadır. Kombi sisteminden havuz makine dairesine bir sıcak su devir daim hattı çekilmektedir. Havuzdan gelen su ile bu hat arasında ısı eşanjörü koyulmaktadır.
Güneş Kollektörü İle Havuz ısıtma Sistemleri
Havuzlar özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında soğumakta ve ısıtılması gerekmektedir. Yaz aylarında havaların zaten sıcak olması ile ısıtılmasına gerek duyulmayan havuzların hava soğuması ile beraber bazı teknikler ile ısıtılması sağlanmaktadır. Yüzme havuzlarının ısıtılmasında çeşitli kaynaklardan sağlanan enerji tüketimi kullanıcının önemli miktarda masraflar ile karşı karşıya olmasına neden olmaktadır.
Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde havuzların sıcaklığının birkaç derece fazla olması gerekir. Bu bakımdan yüzme havuzlarının güneş kollektörü ile ısıtılması oldukça cazip gelmektedir. Güneş kollektörü ile gerçekleşen bu sistem kombi sistemine benzemektedir. Buradaki tek fark kaynak olarak güneş kollektörünün kullanılmasıdır.
Burada da yine bir eşanjör kullanılarak suyun ısıtılması sağlanan bu teknik güneş kollektörlerinin bulunduğu yapılarda kullanılabildiği için her havuzda uygulanması mümkün olmamaktadır. Isıtma işlemlerini yenilebilir enerji kaynağı olan güneş aracılığı ile yapması sebebi ile maliyeti olmamaktadır. Fakat kombi ile ısıtılması sistemine göre daha uzun sürede havuzlar ısıtılmaktadır.
Elektrikli Havuz Isıtma Sistemleri
Elektrikli bir şekilde çalışan ve havuzların ısınmasını sağlayan bu sistemler ile kişiler konforu yakalamaktadır. Geniş bir ısı aralığının kullanılmasını sunan elektrikli havuz ısıtıcısı ürünleri havuz suyunun sıcaklığını kısa sürede değiştirmektedir.
Bu sistem elektrik tasarrufu sağlayarak bütçeye katkı sunmaktadır. Az alan kaplayan tasarımları ile alandan da tasarruf sağlamaktadır. Bu sistemler havuzların ebatlarına ve su kapasitelerine göre ayarlanmaktadır.
Havuzların daha verimli bir şekilde ısınmasının yanı sıra özellikle kapalı havuzlar için ideal bir sistem olmaktadır. Tüm yıl boyunca ısıtmaya izin veren bu sistem sıcaklık artışına 2 ile 5 gün içerisinde ulaşılmasını sağlamaktadır. İlk sıcaklık artışı için ise havuz filtrasyonunun kesintisiz çalışması gerekmektedir.
Elektrikli Havuz Isıtmanın Avantajları
Günümüzde havuz suyu ısıtma elektrikli ısıtıcılar çok sık tercih edilmektedir. Bunun en önemli sebebi avantaj sağlamasıdır. Burada enerji verimi sabit olduğu için ilkbahar, sonbahar ve kış döneminde havuz suyu ısıtılmasında rahatlıkla kullanılmaktadır. Ayrıca kısa sürede yüksek enerji ile çalışmalarından dolayı havuz suyunu kar yağışının olduğu hava koşullarında da ısıtmak mümkün olmaktadır.
Havuz ısıtma Sistemlerinin Avantajları
Havuzların ısıtması için kullanılan bu teknikler ve sistemler gelişen teknolojinin ekonomik faydalarındandır. Özellikle kış ayları için gerekli olan ısıtma sistemleri arasında tercih edilen güneş enerjisi hem masraflı hem de bulunduğu bölgede güneş olamayanlar için zor olmaktadır. Uzun dönem kullanılmak için en doğru seçim ısıtıcılar olmaktadır.
İlkbahar ve kış aylarında da yüzmenin keyfini çıkarmak istene kişiler uygun fiyatlar ile ısı pompalarına sahip olabilmektedir. Dayanıklı malzemelerden üretilen bu ekipmanlar nemli bölgelerin neden olduğu aşınmalara da neden olmamaktadır. Bu nedenle de bakım ve onarım masrafları oldukça az olmaktadır. Sağladığı ısı enerjisi sayesinde havuzlar çok çabuk ısınmaktadır.
Bu sayede zaman kaybetmeden istenilen saatte ve mevsimde havuzun tadını çıkarma şansı da tanımaktadır. Bu ısıtma sistemleri hali hazırda bulunan ısıtma sistemlerinden bağımsız çalışabilmektedir. Ayrıca zararlı gaz salınımına izin vermeyen sistem çevresi bir rol oynamaktadır. Çalışımı da oldukça sessiz olduğu için etrafa rahatsızlık vermemektedir.
Havuz Isıtma Sistemi Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kaplıcalar ve yüzme havuzları yüksek standartlarda yenilenmeli ve mutlaka ısıtılmalıdır. Kapalı ve açık yüzme havuzları için havuz ısıtıcıları bulunmaktadır. En doğru havuz ısıtıcı seçeneği bazı önemli olan parametreye bağlı olmaktadır.
Havuz ısıtma tesisatında en uygun olacak 3 ana seçenek için danışmanlık almak ve buna uygun karar vermek mümkündür. Havuzlar için ısıtma sistemlerinde en doğru tercih bazı etkenler ile belirlenmektedir.
Tercih edilen ısıtma sisteminin başlangıç ücreti, su yönetim kurulum ve talep edilen kontrol sisteminin tipi, bağlantı, yer, sene sürecince beklenilen kullanım, yüzme havuzunun hacmi ve bitiminde yönelim ve de yüzme havuzunun profesyonelliği ısıtma tercihlerinde doğru seçim yapılabilmesini sağlamaktadır. 3 farklı ısıtma sistemi olup hepsinin farklı özellikleri bulunmaktadır. Böylelikle ısıtma sistemlerinde kullanılan 3 farklı yöntemin özelliklerini bilmek de büyük önem taşımaktadır.
Havuz Isıtma Montajı ve Bakımı
Havuzların ısıtma sistemlerinde bakım ve onarımda çok önemlidir. Özellikle belirli aralıklar ile bakımının yapılması ve arızalanma durumunda profesyonel bir yardım alarak onarımının yapılması gerekmektedir. Ayrıca havuz ısıtmalarında bu sistemlerin bakım ve onarımlarının yapılması da uzun yıllar havuz kullanım imkanı sunarak büyük avantajlar da sağlamaktadır.